COŞKUN ERGÜL / Ankara – TBMM Genel Kurulu’nda geçtiğimiz haftadan bu yana görüşmeleri süren torba teklif 3 bölüm halinde temel kanun olarak ele alınıyor. Genel Kurul önceki günkü mesaisinde, teklifin 30-57. maddelerini kapsayan ikinci bölümünde yer alan maddelerin müzakerelerini tamamlayabildi. Teklifin kalan maddelerinin görüşmeleri ise “2024 bütçesi” nedeniyle rötarlı olarak yapılabilecek. İki hafta sürecek bütçe maratondan sonra Genel Kurul 43. maddesinden başlayarak teklifin kalan maddelerini görüşecek.
İkramiye de torbada
Daha önce çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus ödenen 5 bin TL ikramiye uygulamasından çalışan emeklilerin de yararlanmasını içeren teklifte yer alan diğer bazı önemli düzenlemeler şöyle:
– Sosyal medya fenomenlerine gelir vergisi muafiyetinin sınırı genişletiliyor. Sosyal medya fenomenlerinin, internet üzerinden bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağladığı kazançlardan gelir vergisi alınmayacak.
– Deprem bölgesinde yapı malzemeleri ve yapım işlerinde fahiş fiyat uygulayanlara 2025 sonuna kadar 10 katı ceza uygulanacak.
– KKM hesaplarından elde edilen gelirlere sağlanan vergi istisnasının süresi 30 Haziran 2024’e uzatılıyor.
– İş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki kurumlar, elde ettikleri kar payını Türkiye’ye getirirse, bu kar payının yarısı gelir vergisinden muaf tutulacak.
– Deprem bölgesinde, 1 Mart 2023’ten önce TL üzerinden ihalesi yapılan yapım işi sözleşmelerinin, 1 Nisan 2024’ten itibaren gerçekleştirilen kısımları için ilave fiyat farkı 31 Aralık 2024’e kadar ödenecek.
– Cep telefonlarındaki asgari vergi tutarı yeniden değerleme oranı ile güncelleniyor ve uygulamanın süresi uzatılıyor. Buna göre, cep telefonlarından alınan verginin (her bir cep telefonu için) 160 TL’den az olması halinde, her cep telefonu için 160 TL vergi alınmasındaki süre, 31 Aralık 2023’ten 31 Aralık 2033’e uzatılıyor. Bu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
– 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor. Böylece, 1.8 milyon kişinin 1.8 milyar liralık GSS borcu silinecek.